Huurwaardeforfait

1. Bent u opzoek naar meer informatie over een huurwaardeforfait? Wat is dit nu eigenlijk, hoeveel betaald u hiervoor, waarom dient u dit te betalen en hoe wordt dit bedrag berekent? In dit artikel vindt u alle benodigde informatie over het onderwerp huurwaardeforfait.

Wanneer u opzoek bent naar een makelaar om uw huidige verhuurde woning te verkopen, bent u op deze pagina ook op het juiste adres. Bij Huis verkopen met huurder erin kunt u namelijk zonder problemen uw huis verkopen, ook in verhuurde staat. Wij staan voor u klaar voor een snelle en zorgeloze verkoop. Wanneer u dit wenst, kunnen wij ervoor zorgen om al binnen één week terecht te kunnen bij de notaris, voor de verkoop van uw woning. Bij ons maakt de staat van de woning niet uit, tevens de situatie van de huidige huurders veroorzaakt bij ons geen belemmering bij de verkoop. Door middel van het invullen van het contactformulier, kunt u zich vandaag nog aanmelden voor onze diensten!

2. Wat is huurwaardeforfait?

Huurwaardeforfait wordt ook wel eigenwoningforfait genoemd. Dit is iets wat u betaald, wanneer u in het bezit bent van een eigen woning, ook wanneer u deze verhuurd. In deze situatie moet voor het in het bezit hebben van een woning, een bedrag opgeteld worden bij het belastbare inkopen.

Voor het eigenwoningforfait, wordt een percentage van de huidige WOZ-waarde van uw woning genomen. Deze waarde wordt elk jaar door gemeente waarin u woont bepaalt. De hoogte van het percentage huurwaardeforfait is dus afhankelijk van de waarde van uw woning.

3. Wat betaal ik aan huurwaardeforfait?

Huurwaardeforfait is een bedrag dat bij het doen van belastingaangifte door de belastingdienst bij het inkomen wordt opgeteld. Dit wordt echter alleen gedaan wanneer u in het bezit bent van een koopwoning, die u ook gebruikt als hoofdverblijf.

Het kan zo zijn dat u geen of een kleine eigenwoningschuld heeft, doordat u een deel van de of de gehele hypotheek op uw eigenwoning al heeft afgelost. In deze situatie zal de eigenwoningforfait hoger zijn dan de aftrekbare kosten, daarom geeft de belastingdienst u een aftrek op het eigenwoningforfait. Hier zijn echter wel twee uitzonderingen op, namelijk: wanneer u een lening heeft lopen bij uw werkgever en wanneer de kosten van de hypotheekrente vooruit of achteraf betaald zijn.

3.1 Eigenwoningforfait berekenen

Voor het berekenen van het eigenwoningforfait, heeft de belastingdienst een tabel gemaakt, waar percentages uit te halen zijn. Deze percentages verschillen echter wel per jaar. Naast deze gegevens heeft u ook de WOZ-waarde van uw koopwoning nodig, hierover krijgt u jaarlijks een bericht. De hoogte van de WOZ-waarde wordt namelijk bepaalt door de gemeente waarin uw woont. De tabel voor 2022 ziet er als volgt uit:

WOZ-waarde meer danWOZ-waarde niet meer danEigenwoningforfait
€12.5000%
€12.500€25.0000,15%
€25.000€50.0000,25%
€50.000€75.0000,35%
€75.000€1.130.0000,45%
€1.130.000€5.085 + 2,35% van de waarde van de woning boven €1.130.000

(Belastingdienst, 2022)

Kijk als eerst in de tabel waaronder de hoogte van uw WOZ-waarde valt en pak het percentage eigenwoningforfait dat hierbij hoort. Vervolgens vermenigvuldigt u dit percentage met de hoogte van uw WOZ-waarde. Het bedrag wat hier uiteindelijk uitkomt is de hoogte van het eigenwoningforfait, dat bij uw inkomen opgeteld dient te worden.

Welke voordelen kunnen wij u bieden?

  • Bespaar duizenden euro’s. Wij brengen geen extra kosten zoals makelaars- en notariskosten in rekening.
  • U kunt bij ons terecht met (verhuurde) woningen in zowel goede staat, als gedateerde staat.
  • Onze organisatie is gespecialiseerd in de aankoop en verkoop van panden
  • Wij zijn door het hele land actief
  • Wij brengen een bod uit op uw woning zonder enige voorbehouden en bieden u hiermee directe zekerheid van de verkoop.

4. Huurwaardeforfait vrijstelling

Het kan voor komen dat u geen of een lage woningschuld heeft, waardoor u geen of weinig rente hoeft te betalen. Er is sprake van geen of een lage woningschuld, wanneer u de hypotheek op uw woning deels of in geheel heeft afbetaald. In deze situatie is het eigenwoningforfait vaak hoger dan de aftrekbare kosten die u heeft op uw woning. In zo’n geval is aftrek van toepassing, in verband met de lage eigenwoningschuld. Deze situatie wordt ook wel de Wet Hillen genoemd.

4.1 Hoe werkt de Wet Hillen?

De Wet Hillen betekent het vervallen van het eigenwoningforfait, wanneer dit bedrag hoger is dan het bedrag aan hypotheekrenteaftrek. Dit komt voornamelijk voor bij mensen die geen of weinig hypotheekschuld hebben, en dus weinig tot geen hypotheekrente betalen.

Voor 2013 was het mogelijk om bij het kopen van een koopwoning, een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Doordat in deze tijd het voor veel mensen niet interessant was om de hypotheek af te lossen, werd de wet Hillen geïntroduceerd. Dit werd gedaan om zo dus wel de mensen te stimuleren om hun hypotheekschuld af te lossen.

Op dit moment is het echter verplicht om je hypotheek af te lossen, waardoor de Wet Hillen niet meer van toepassing is op het eigenwoningforfait.

4.2 Eigenwoningforfait box 3

Wanneer een eigen woning in box 1 valt, betekent dit dat deze woning dient als hoofdverblijf. Als eigenwoningbezitter wordt in deze box jaarlijks een percentage van de WOZ-waarde van de woning opgeteld bij het inkomen in box 1. De rente die betaald wordt over deze woning mag vervolgens afgetrokken worden van het inkomen.

Wanneer een eigen woning zich bevindt in box 3 van de inkomstenbelasting, is er vaak sprake van een tweede woning (voor bijvoorbeeld verhuur of vakantiewoning). In deze box mag schuld in mindering gebracht worden op uw bezittingen. Dit zorgt voor een verlaging van het belastbare vermogen. Wanneer u dus een hoge lening op uw woning heeft, kan de woningfinanciering in box 3 erg interessant zijn als aftrekpost.

Echter is het wanneer u al een bestaande eigenwoningschuld in box 1 heeft, niet zomaar mogelijk om deze schuld naar box 3 te verhuizen. Een eigenwoningschuld die zich bevindt in box 1 kan alleen verdwijnen, wanneer deze eerst door middel van eigen middelen wordt afgelost en er op een later moment een nieuwe schuld opgenomen wordt. Dit kan komen door bijvoorbeeld het verkopen van uw hoofdverblijf en het investeren in een nieuwe. Leningen in box 1 gaan automatisch over naar box 3 wanneer 30 jaar genoten is van renteaftrek in box 1.