Wat zijn mijn rechten als verhuurder?

Wilt u weten wat uw rechten zijn als verhuurder bij de verhuur van uw woning? Als verhuurder van een woning beschikt u over verschillende rechten en verplichtingen. Deze rechten en plichten staan omschreven in het huurcontract. Op deze manier kunnen problemen voorkomen worden. De huurovereenkomst kan afgesteld worden naar de wettelijke regels, maar ook naar de eigen belangen.

Wat zijn de bevoegdheden van een verhuurder?

Bij het verhuren van een woning heeft u als verhuurder voornamelijk recht op de volgende factoren:

 1. Het op tijd betalen van de huur: De huurder is verplicht om maandelijks op tijd de huur aan u te betalen. De verhuurder kan bepalen op welk moment dit gebeurt en hoe dit gebeurt.
 2. Goede huurder: De huurder moet zich gedragen als een goede huurder. De woning moet goed in gebruik genomen worden en de huurder mag geen overlast veroorzaken bij omwonenden.
 3. Bestemming bepalen woning: De huurder mag de woning niet voor een andere zaak gebruiken als wat beschreven staat in het contract. Bij sprake van een woonruimte mag deze dus niet gebruikt worden als bedrijfsruimte.
 4. Wijzigingen aan woning accepteren of afwijzen: De huurder kan de inrichting niet zomaar aanpassen zonder hiervoor toestemming te vragen aan de verhuurder. De woning moet weer opgeleverd worden zoals deze is aangeleverd aan het begin van verhuur.
 5. Huurder aansprakelijk stellen: Wanneer er schade is aangebracht aan de gehuurde woning door de huurder, kan de verhuurder de huurder hiervoor aansprakelijk stellen. De huurder dient in deze situatie de schade te herstellen of te vergoeden.

Wat zijn waard bepalende factoren?

Bij het bepalen van de marktwaarde van verhuurd vastgoed wordt gelet op de locatie. Zo is een rijtjeswoning in de binnenstad met voorzieningen in de buurt meer waard, dan een rijtjeswoning in een buitenwijk waarbij u met de auto moet reizen voor voorzieningen. Ook biedt locatie meerwaarde als er voldoende werkgelegenheid is. Verder een bepalende factor het type woning. Er wordt hierbij gekeken naar de oppervlakte en inhoud. De bouwkundige staat van de woning is van groot belang bij de waarde. Een woning in slechte staat vereist meer onderhoud, dus meer kosten is een lagere waarde. Een duurzame woning is energiezuiniger. De vaststelling van de huur wordt bepaald aan de hand van het energielabel. U kunt een hogere huur vragen wanneer uw woning is voorzien van energiebesparende middelen, zoals zonnepanelen, warmtepomp of een inductiekookplaat.

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van uw woning in verhuurde staat aan Huis Verkopen met Huurders Erin?

Dan dient u de volgende stappen te doorlopen:

 1. Laat uw gegevens achter op onze website om een kosteloos en vrijblijvend bod te ontvangen op uw verhuurde woning.
 2. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op over uw gegeven en verdere informatie.
 3. Indien mogelijk plannen wij graag een bezichtiging in, dit is uiteraard niet verplicht.
 4. Vervolgens brengen wij een bod uit op uw appartement in verhuurde staat.
 5. Wanneer beide partijen een overeenkomst hebben, wordt de koopovereenkomst opgesteld en een afspraak ingepland bij de notaris.
 6. De verkoop kan compleet worden verklaard, wanneer de koopovereenkomst is ondertekend en de overdracht van de sleutel heeft plaatsgevonden.
 7. U ontvangt de gelden binnen 24 uur na het ondertekenen, vanaf de rekening van de notaris op, uw eigen rekening.