Wat levert verhuren op?

Een (tweede) woning kopen om die te verhuren en op die manier een maandelijks inkomen te hebben kan een leuke investering zijn. Echter komt hier meer bij kijken dan u op het eerste moment zal denken. De rentabiliteit van een woning verhuren is enorm afhankelijk van een aantal factoren. Die gaan wij hieronder voor u uitleggen.

Hoe verloopt het proces

Om te beginnen komt er op financieel gebied al heel wat kijken bij een woning verhuren. Grote kans namelijk dat u een hypotheek wilt afsluiten om de tweede woning te bekostigen. Dit wordt een vastgoedhypotheek genoemd. U kan ervan uitgaan dat u maximaal 70% tot 80% kan lenen en dat u de rest zelf moet betalen. Houdt hierbij ook rekening dat de financieerder altijd zal controleren of u rendabel genoeg bent voor een tweede hypotheek.

Hoe berekent u uw rendement op het verhuren van een woning?

Het rendement wordt vaak berekend aan de hand van de BAR en de NAR. Dit staat voor het bruto aanvangsrendement en het netto aanvangsrendement.

De BAR (bruto aanvangsrendement) berekenen. Dit is een simpele formule waarbij u de kale jaarhuur deelt door de totale investering van het pand de uitkomst daarvan vermenigvuldigen met 100% is de BAR. U koopt bijvoorbeeld een pand voor €155.000,- wat u kan verhuren voor €800,- per maand.

Dan is uw bruto aanvangsrendement dus (12 x €800)/ €155.000 = 0,0619 x 100% = 6,19%

 

Hierbij moet u er rekening mee houden dat dit een hele globale berekening is. Omdat de exploitatiekosten niet worden mee berekend weet u eigenlijk nog helemaal niet wat u verdiend heeft. Deze methode kunt u dus gebruiken om te kijken of de woning op het eerste gezicht interessant kan zijn om verder te onderzoeken.

Voordelen Huis verkopen met huurder erin

  • U bespaart duizenden euro’s aan makelaarskosten.
  • Geen financieringsvoorbehoud en directe zekerheid.
  • Verborgen gebreken nemen wij voor ons rekening.
  • Ook wanneer de woning niet van binnen bezichtigd kan worden.
  • Binnen 24 uur een geheel gratis en vrijblijvend bod.
  • Wij kopen ook woningen met huurdersproblemen zoals: huurdersconflicten, betalingsachterstanden of overlast.
  • Indien gewenst nemen wij na mondelinge overeenkomst direct het contact met de huurders over, zo hoeft u hen niet meer in te lichten wanneer u geen goed contact heeft met de huurders.
  • Wij kopen ook verhuurde huizen met lage huurinkomsten.
  • Ook wanneer huurders een betalingsachterstand hebben.
  • Wij zijn landelijk actief, dus u kunt in heel Nederland bij ons terecht.

Om wat specifieker te gaan rekenen, gebruiken we de NAR. Wederom een percentage, echter worden hierbij de exploitatiekosten mee berekend. Deze formule ziet er als volgt uit:

(De kale jaarhuur-jaarlijkse exploitatiekosten)/ totale investering = … x 100% = NAR

We gebruiken hetzelfde voorbeeld als hierboven. Echter ziet u dat de kosten van verhuur (exploitatiekosten) voor bijvoorbeeld onderhoud, belastingen, huurbemiddelingskosten, verzekeringen en kosten voor de VVE op jaarbasis zo’n €5.000,- zijn.

Dan wordt de formule (12 x €800 – €5000)/ €155.000 = 0,029 x 100% = 2,97%

De NAR is dus 2,97%, u ziet dat de NAR een stuk lager is dan de BAR. Dit is dan ook wel een stuk realistischer.

Samenwerken met Huis verkopen met huurder erin

Wij van Huis verkopen met huurder erin zijn een professionele partij, wij kopen woningen voor onze eigen beleggingsportefeuille. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij snel handelen. Door onze lange termijn belegginsvisie kunnen wij het beste bod uitbrengen op uw woning in verhuurde staat. Goed verhuurderschap staat bij ons centraal. We onderhouden en verduurzamen onze woningen goed en houden duidelijk contact met de betrokken partijen.