Waardebepaling bedrijfspand

Hoe wordt de waarde bepaald van een bedrijfspand? Wij van Huis verkopen met huurder erin kopen panden voor onze eigen beleggingsportefeuille. Voordat we het pand kopen, maken wij een waardebepaling om zo een marktconform uit te kunnen brengen. Bij de waardebepaling van een bedrijfspand hebben verschillende factoren invloed op die waarde. De verhuurstatus, locatie, staat van onderhoud en omvang zijn hiervan de belangrijkste die het grootste deel van de waarde bepalen.

Hoe krijgt u een waardebepaling?

De verhuurstatus bepaald voor een groot deel de waarde. Dit komt omdat huurders een bepaalde mate van huurbescherming genieten met als gevolg dat ze niet zomaar weggestuurd kunnen worden wanneer de verhuurder dit zou willen. Dit is natuurlijk logisch maar betekent dan ook dat de huur niet zomaar verhoogd kan worden omdat het in de huurovereenkomst al is bepaald hoeveel de huur is en wanneer deze verhoogd mag worden. Vaak is dit ongeveer gelijk aan de inflatie. Dit betekent dat de huur de komende jaren een vrij stabiele factor is en het rendement dus ook niet veel zal veranderen. Vervolgens kunt u de jaarhuur x een bepaalde factor rekenen, dat is een rode draad voor de waarde. Wat die factor is, is weer afhankelijk van bijvoorbeeld de locatie of staat van onderhoud. Wanneer een pand niet verhuurd is gebruiken we een indicatie van de potentiële huurprijs. Naast de verhuurstatus kijken we dus ook naar andere factoren om te bepalen hoeveel wij kunnen betalen voor het pand.

 

De locatie is zo’n andere factor. Voor veel bedrijven is een goede locatie enorm belangrijk. Het is immers de plek waar het bedrijf zich huisvest en klanten de onderneming kunnen vinden. Een goede uitstraling en bereikbaarheid is dus vaak van grote betekenis voor de onderneming. Zo is een pand op een slecht bereikbare locatie ergens achteraf vaak goedkoper dan een pand dicht bij een stad gelegen vlak bij de snelweg.

Voordelen Huis verkopen met huurder erin

  • Direct zekerheid, wij bieden zonder financieringsvoorbehoud
  • Beste prijs voor uw pand in verhuurde staat
  • Verborgen gebreken nemen wij voor ons rekening.
  • Ook wanneer het pand niet van binnen bezichtigd kan worden
  • Ontvang binnen 8 uur een geheel gratis en vrijblijvend bod.
  • Wij kopen verhuurde panden in alle soorten en staten. Dus zowel in goede als slechte staat van onderhoud
  • Wij kopen ook panden met huurdersproblemen. Dus ook panden met huurdersconflicten, betalingsachterstanden of overlast.

De staat van onderhoud en de omvang van het pand. Wanneer de staat van onderhoud goed is, zal er de komende jaren relatief weinig kosten gemaakt hoeven worden. Afhankelijk van hoeveel achterstallig onderhoud er is, wordt er bepaald hoeveel invloed dit heeft op de uiteindelijke waarde van het pand. De omvang is natuurlijk ook een belangrijke factor. Grote panden zijn vaak meer waard dan kleine panden.

Hoe wordt de restwaarde van een bedrijfspand bepaalt?

Feitelijk is de restwaarde van een pand de waarde die aan het einde van de gebruiksduur aan het pand kan worden toegerekend. Dit wordt ook wel is de sloopwaarde genoemd omdat er toch vaak verbouwd of gesloopt moet worden wanneer het pand weer goed gebruikt gaat worden. De restwaarde komt vaak overeen met de grondwaarde en een relatief kleine vergoeding voor de opstal. Afhankelijk van de huidige staat en bruikbaarheid van het pand wordt bepaald hoe hoog die vergoeding dan is.

Wilt u uw pand verkopen?

Dan bent u bij Huis verkopen met huurder erin aan het juiste adres. Wij kopen panden voor onze eigen beleggingsportefeuille. Door onze lange termijnvisie kunnen wij het beste bod uitbrengen op uw verhuurde pand. Wij onderhouden en verduurzamen onze panden goed om bij te dragen aan de uitstraling en gebruiksgenot van de panden. Daarnaast zijn wij voorstander van een transparante werkwijze waarbij goed en duidelijk contact met alle betrokken partijen centraal staat.