Vertrekpremie huurder

Wat is vertrekpremie? Wij van Verkopen Met Huurder Erin is een landelijke inkooporganisatie. Wij kopen verhuurd vastgoed aan voor eigen beleggingsportefeuille. Wij beschikken over een lange beleggingshorizon. Door onze woningen goed te beheren, te onderhouden en te verduurzamen dragen wij bij aan het woongenot en de uitstraling van wijken in heel Nederland. Wij bieden directe zekerheid zonder financieringsvoorbehoud. Vraag kosteloos een vrijblijvend bod aan en ontvang binnen 8 uur de beste prijs voor uw vastgoed in verhuurde staat.

Wat is een vertrekpremie?

Een vertrekpremie is een vergoeding die een huurder kan vragen als tegenprestatie voor het vrijwillig beëindigen van de huurovereenkomst naar aanleiding van het verkopen van de woning. Het beëindigen van een huurovereenkomst is niet verplicht, want een huurder heeft recht op huurbescherming. Een vertrekpremie wordt ook wel afkoopsom genoemd.

Het bedrag dat hiervoor dient is niet wettelijk vastgesteld. De hoogte van dit bedrag wordt in overleg bepaald met de huurder en verhuurder. Het bedrag kan afhangen van bijvoorbeeld, verhuiskosten of de hogere huur van een nieuwe kamer. Door een overzicht samen te stellen met de kosten die voortkomen uit het beëindigen van de huurovereenkomst, kan de huurder eventueel onderhandelen met een huurbaas of aantonen waar het bedrag voor vertrekpremie vandaan komt. De vertrekpremie hoeft niet bescheiden te zijn, want een huurbaas ontvangt verdient meer aan een woning zonder huurders erin bij een lage huurstroom.

Na het overleg tussen de huurder en verhuurder wordt er een beëindigingsovereenkomst opgesteld. Beide partijen moeten zich hieraan houden. Het is niet mogelijk voor de huurder om tóch wel te blijven wonen. Als huurder is het verstandig om allereerst te beschikken over de vertrekpremie en vervolgens pas de sleutels in te leveren.

Woning onderhouden in afgesproken staat

De woning moet onderhouden worden in een staat waarin de huurder normaal gebruik kan maken van de woning. De verhuurder moet achterstallig onderhoud bewerken en bijvoorbeeld een ketel vervangen wanneer deze stuk gaat. Een woning onderhouden heeft vooral te maken met om de zoveel tijd een likje verf aan de kozijnen en meer van dit soort klusjes. De huurder kan een verzoek indienen bij de verhuurder om achterstallig onderhoud op te knappen.

De verhuurder hoeft niet alle reparaties en onderhoud te verrichten. In de wet staat vastgesteld welke taken worden verricht door de huurder en welke door de verhuurder. De huurder moet het dagelijkse en kleine onderhoud bijhouden en de verhuurder is verplicht het grote onderhoud te doen. 

Woongenot verschaffen

De huurder moet ook kunnen genieten van andere aspecten van de woning naast de ruimte en het onderhoud. De verhuurder moet problemen oplossen wanneer het woongenot wordt aangetast door bijvoorbeeld overlast van buren. De verhuurder kan de overlastvormende huurder uit de woning zetten of een wijkagent inzetten om de situatie op te lossen.