Verplichtingen verhuurder/plichten verhuurder

Niet alleen de huurder maar ook de verhuurder heeft verplichtingen voor het verhuren van een woning. Als verhuurder van een woning kan u niet achterover zitten terwijl de huurders in de problemen zitten. In een huurcontract staat standaard afgesproken dat de verhuurder plichten heeft aan de huurder. De verhuurder moet ervoor zorgen dat de woning in de staat blijft waarin hij is aangeboden aan de huurder. 

De verhuurder heeft over het algemeen drie belangrijke verplichtingen. 

  1. Woning ter beschikking stellen
  2. Woning onderhouden in afgesproken staat
  3. Woongenot verschaffen
 

Woning ter beschikking stellen

Deze drie plichten gelden mits de huurder geen overlast veroorzaakt en de huur op tijd betaald aan de verhuurder. Een woning ter beschikking stellen betekent dat er een ruimte beschikbaar is voor de huurder om in te wonen voor een bepaalde periode. De verhuurder moet dus goed plannen wanneer een oude huurder weggaat en wanneer een nieuwe huurder in de woning komt. Het kan niet zo zijn dat een nieuwe verhuurder huur moet betalen voor een maand waarin de oude huurder nog in de woning woont. 

Woning onderhouden in afgesproken staat

De woning moet onderhouden worden in een staat waarin de huurder normaal gebruik kan maken van de woning. De verhuurder moet achterstallig onderhoud bewerken en bijvoorbeeld een ketel vervangen wanneer deze stuk gaat. Een woning onderhouden heeft vooral te maken met om de zoveel tijd een likje verf aan de kozijnen en meer van dit soort klusjes. De huurder kan een verzoek indienen bij de verhuurder om achterstallig onderhoud op te knappen.

De verhuurder hoeft niet alle reparaties en onderhoud te verrichten. In de wet staat vastgesteld welke taken worden verricht door de huurder en welke door de verhuurder. De huurder moet het dagelijkse en kleine onderhoud bijhouden en de verhuurder is verplicht het grote onderhoud te doen. 

 

Woongenot verschaffen

De huurder moet ook kunnen genieten van andere aspecten van de woning naast de ruimte en het onderhoud. De verhuurder moet problemen oplossen wanneer het woongenot wordt aangetast door bijvoorbeeld overlast van buren. De verhuurder kan de overlastvormende huurder uit de woning zetten of een wijkagent inzetten om de situatie op te lossen.