Verhuurd huis in box 3 leegwaarderatio belastingdienst

Binnen één dag een vrijblijvend bod op uw verhuurde woning of pand

Verhuurd huis in box 3

Leegwaarderatio en belastingdienst

U gaat samenwonen met uw partner, u heeft een vakantiehuis, u heeft een woning voor uw studerende dochter gekocht… Er zijn veel verschillende situaties waarin u een tweede huis kan verhuren. Een tweede huis verhuren kan erg aantrekkelijk zijn, omdat het veel huurinkomsten genereert. Er zijn veel regels waarmee u rekening moet houden wanneer u een tweede huis gaat verhuren aan een huurder. In alle gevallen waarin u een tweede huis verhuurt voor een langere periode moeten alle kosten en opbrengsten verrekend worden in box 3. Voor het hebben van een tweede huis moet u belasting betalen aan de belastingdienst. Wilt u nog meer informatie of advies over het huis verhuren in box 3, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen.

Boxen belastingdienst verhuren huis

Voor de belastingdienst zijn er drie boxen waarin iemands geld kan rondgaan. In elke box gelden andere belastingen, fiscussen en tarieven van het belastbare inkomen. De belastingdienst deelt u geld in de volgende boxen:

  • Box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning
  • Box 2: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
  • Box 3: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen

Het verhuren van een tweede woning valt onder box 3 sparen en beleggen. In deze box moet u vermogensrendementsheffing betalen over uw vermogen in box 3. Als u een vakantiehuis heeft, moet u de waarde doorgeven aan de belasting. De overwaarde wanneer u het verhuurde vakantiehuis verkoopt moet heffing betaalt over worden. De opbrengsten die voortkomen uit het verhuren het huis hoeft niet doorgegeven worden bij de belastingdienst. Het enige waar u dus rekening moet houden bij een tweede huis verhuren is dat u de waarde van uw vermogen moet doorgeven bij de belastingdienst. In het geval van een verhuurd huis moet u de WOZ-waarde doorgeven en over de WOZ-waarde betaalt u vermogensrendementsheffing.

Regels box 3 voor verhuurd huis

De waarde van al de bezittingen in box 3 wordt bepaald op 1 januari. In box 3 is er een heffingsvrij vermogen van €50.650. Als de waarde in box 3 hoger is dan €50.650 moet diegene vermogensrendementsheffing betalen. In totaal zijn er drie schijven waarin de waarde van box 3 in kunt vallen met elk een eigen belastingtarief en rendementspercentages.
Het is dus gunstig als uw vermogen onder de €50.650 valt, want dan hoeft u geen extra belasting te betalen. Voor een tweede huis ligt het vermogen meestal boven dit bedrag, dus zult u snel een percentage van uw vermogen moet betalen aan de belastingdienst.

Indeling schijven Box 3 2022Alleenstaand
Schijf 1€ 50.650 tot € 101.300 (2021: € 50.000 tot € 100.000)
Schijf 2€ 101.301 tot € 1.012.350 (2021: € 100.001 tot € 1.000.000)
Schijf 3€ 1.012.351 en daarboven (2021: € 1.000.001 en daarboven)
Verdeling schijven Box 3 in 2022Percentage spaargeldPercentage aandelen
Schijf 167%33%
Schijf 221%79%
Schijf 30%100%
Percentage rendement per schijf van Box 32022
Schijf 11,82%
Schijf 24,37%
Schijf 35,53%

Huis verkopen met huurder erin biedt: 

  • Direct zekerheid omdat wij zonder financieringsvoorbehoud kunnen bieden;
  • De beste prijs voor uw verhuurde woning;
  • Ook wanneer die in slechte staat van onderhoud is;
  • Verborgen gebreken nemen wij voor onze rekening;
  • Ook wanneer de woning niet van binnen bezichtigd kan worden;
  • Wij kopen ook woningen met huurders conflicten, betalingsachterstanden, overlast, etc;
  • Actief over heel Nederland.

Verhuurd huis in box 3 leegwaarderatio/ belastingdienst

Leegwaarderatio verhuurd huis box 3

In box 3 moet u belasting betalen over al uw vermogen in sparen en beleggen. De eerste €50.650 is belastingvrij maar over de rest van uw vermogen moet u flink vermogensrendementsheffing betalen. De leegwaarderatio zorgt ervoor dat u minder waarde mag doorgeven aan de belastingdienst over uw vermogen. Door de leegwaarderatio mag u een lagere waarde doorgeven in box 3, dus u heeft dan minder belasting te betalen over uw verhuurde huis. De leegwaarderatio is een percentage van de WOZ-waarde bijvoorbeeld 45% van de WOZ-waarde van uw huis. De leegwaarderatio hangt af van de huuropbrengst in het jaar waarover de waarde wordt doorgegeven aan de belastingdienst. U moet de huuropbrengst berekenen door de huur uit januari maal 12 te doen. Als u geen huuropbrengst hebt uit januari kunt u niet gebruik maken van de leegwaarderatio. Het maakt verder niet uit of het tweede huis wordt verhuurd voor de rest van het jaar, maar het gaat om de huuropbrengst uit januari. Verder zijn er nog een aantal voorwaarden en regels waar rekening mee gehouden moet worden bij het doorgeven van de leegwaarderatio. De huurder moet huurbescherming hebben, de huurder mag geen familie zijn en de woning moet in Nederland verhuurd worden. De huuropbrengst moet vergeleken worden met de WOZ-waarde om de leegwaarderatio te berekenen. U moet bereken hoeveel procent de huuropbrengst is ten opzichte van de WOZ-waarde. In onderstaande tabel kunt u zien hoeveel de leegwaarderatio bedraagt bij het percentage van de huuropbrengst.

Belastingschijven leegwaarderatio 2020, 2021 en 2022:

Huuropbrengst meer dan Maar huuropbrengst niet meer dan Hoogte leegwaarderatio
0% 1% 45%
1% 2% 51%
2% 3% 56%
3% 4% 62%
4% 5% 67%
5% 6% 73%
6% 7% 78%
7% 85%


Voorbeeld leegwaarderatio verhuurd huis

Bij een huis met een WOZ-waarde van €250.000 en een jaarlijkse huuropbrengst van €10.000 is de huuropbrengst 4% van de WOZ-waarde. In de tabel ziet u dat hierbij een leegwaarderatio hoort van 67%. Dit betekent dat u €167.500 mag doorgeven in box 3 aan de belastingdienst in plaats van de €250.000.

Waarom aan ons verkopen?

Direct een bod

Wij brengen direct een bod uit zonder bezichtiging.

Direct zekerheid

Onze financiering is gegarandeerd. Directe zekerheid.

Alle soorten woningen

Lastige huurders of verouderd kluspand?

Verhuur specialist

Geen zorgen over de huurders of problemen.

Dé opkoper van verhuurde woningen en bedrijfspanden

Gespecialiseerd in verhuurd vastgoed en verhuurbeheer

Verhuurde woningen

Heeft u één of meerdere verhuurde huizen? Wij kopen zowel losse woningen als portefeuilles.

Verhuurde Studentenpanden

Wilt u af van uw studentenpand(en)? Bij ons geen zorgen over de studenten!

Verhuurde bedrijfspanden

Wij kopen alle soorten bedrijfspanden op. van loods, winkelpand tot kantorengebouw.

Vastgoed & Beleggingspanden

Ziet u uw vastgoed als pure belegging? Ook dan kunt u uw panden bij ons aanbieden.

Bod aanvragen

Vraag direct gratis een vrijblijvend bod aan:

*Uw gegevens worden discreet gebruikt en uitsluitend voor het uitbrengen van het bod (zie privacybeleid). U wordt niet aan mailings toegevoegd. U gaat akkoord met onze voorwaarden.

Wij zijn een landelijke vastgoedorganisatie

Wij beschikken over een landelijke vastgoedportefeuille waarin wij verhuurde woningen, appartementen en panden aankopen als belegging. Wij beschikken over ons eigen vastgoedbeheersysteem waarmee wij de portefeuille maximaliseren en verduurzamen. Zo kunt u dus bij ons terecht met een los verhuurd appartement, maar ook voor de verkoop van uw vastgoedportefeuille met appartementen. Of het nu een appartement met expats betreft of een appartement verhuurd aan studenten middels een kamerverhuurvergunning; u kunt bij ons met elk type huurder terecht voor een soepele en snelle verkoop.

Trusted By

This is a place to showcase the logos of some of your clients

Our Blog

A description of your blog and what the visitor could expect to find in it.

Professioneel advies nodig?

Onze vastgoedspecialisten bieden dagelijks vele verhuurders advies op maat. Mail of bel ons voor vastgoedadvies: