Verhuurd huis btw

Bent u in het bezit van een verhuurd huis en bent u benieuwd hoe hoog de btw hierop is? Voor verhuur van vastgoed geldt in Nederland over het algemeen dat deze zijn vrijgesteld van btw. Wanneer de eigenaar van de verhuurde woning echter bij aankoop btw heeft moeten betalen, is het redelijk om bij verkoop ook btw te rekenen op de woning. Hiervoor gelden echter nog andere situaties.

Wanneer is verhuur belast met btw?

De verhuur van een woning is belast met btw wanneer er sprake is van verhuur voor een korte periode. Dit kan bijvoorbeeld een zomerhuisje of gemeubileerd appartement zijn. Wanneer u dus bijvoorbeeld in het bezit van een tweede woning in het buitenland en u deze verhuurd als vakantiehuis, wordt deze belast met btw. Kenmerkend hiervoor is dat de woning als ingericht is om hier tijdelijk te verblijven. Dit mag maximaal een periode zijn van 6 maanden. Bij het langer huren van de woning is deze wel vrijgesteld van btw.

Wanneer is verhuur vrijgesteld van btw?

De verhuur van een woning is vrijwel in alle gevallen vrijgesteld van btw. Hierbij wordt geen uitzondering gemaakt, wanneer de verhuurder op deze manier wel of geen winst behaald. Dit is tevens niet afhankelijk van het type huurder van de woning. Wanneer de verhuur niet belast kan worden met btw, betekent dit voor de verhuurder echter dat de investeringen en kosten in het huis niet kunnen worden afgetrokken. Om deze reden zal de verhuurder vaak proberen om de btw door te berekenen in de te betalen huurprijs. Hierdoor is het vaak verstandiger voor beide partijen om wel te kiezen voor een btw-belaste verhuur van de woning.

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van uw appartement in verhuurde staat aan Huis Verkopen met Huurders Erin?

Dan dient u de volgende stappen te doorlopen:

  1. Laat uw gegevens achter op onze website om een kosteloos en vrijblijvend bod te ontvangen op uw verhuurde appartement.
  2. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op over uw gegeven en verdere informatie.
  3. Indien mogelijk plannen wij graag een bezichtiging in, dit is uiteraard niet verplicht.
  4. Vervolgens brengen wij een bod uit op uw appartement in verhuurde staat.
  5. Wanneer beide partijen een overeenkomst hebben, wordt de koopovereenkomst opgesteld en een afspraak ingepland bij de notaris.
  6. De verkoop kan compleet worden verklaard, wanneer de koopovereenkomst is ondertekend en de overdracht van de sleutel heeft plaatsgevonden.
  7. U ontvangt de gelden binnen 24 uur na het ondertekenen, vanaf de rekening van de notaris op, uw eigen rekening.

Wanneer het appartement laag verhuurd is, en het huurcontract is voor onbepaalde tijd dan is de waarde in verhuurde staat lager dan de leegwaarde. De huurder gaat in de meeste gevallen met een lage huurprijs namelijk nooit meer weg. Het appartement wordt op deze wijze berekend op basis van een rendement waarbij het appartement de maandelijkse lasten dekt. Wanneer het appartement zeer hoog verhuurd is doordat deze bijvoorbeeld beschikt over een kamerverhuurvergunning, dan kan het appartement meer waard zijn dan de leegwaarde. De huurprijs is dus een leidende factor bij het bepalen van de waarde in verhuurde staat.

De staat van onderhoud kan de prijs met maximaal 10% laten afwijken van de waarde in verhuurde staat berekent op de kale huurprijs. Dit heeft dus een beperkte invloed wanneer het appartement beschikt over een huurcontract voor onbepaalde tijd.