Verhuiskostenvergoeding particulier verhuurder

Wilt u weten of uw huurder recht heeft op verhuiskostenvergoeding bij een particuliere verhuurder? Wanneer een huurder de woning (tijdelijk) dient te verlaten, in verband met een renovatie of verbouwing, heeft deze in alle gevallen recht op een verhuisvergoeding. Een verhuiskostenvergoeding kan op verschillende manieren gegeven worden. Zo kan de verhuurder een vergoeding krijgen in een bedrag, maar ook in natura.

Wanneer verhuiskostenvergoeding?

Als een huurder zijn woning (tijdelijk) moet verlaten omdat deze gerenoveerd wordt heeft deze recht op een verhuisvergoeding, zowel woningbouwverenigingen als particuliere verhuurders dienen de verhuisvergoeding te betalen aan de huurders. De minimale verhuisvergoeding in 2021 is vastgesteld op € 6334,-. Als een huurder door een renovatie twee keer moet verhuizen heeft hij 1 keer recht op een verhuisvergoeding. Deze regeling geldt niet voor onzelfstandige wooneenheden zoals studenten kamers. Als verhuurder kunt u de huurder aanbieden om de verhuizing voor uw eigen rekening te nemen. In de praktijk zijn de kosten veelal lager dan € 6334,-. De huurder is echter niet verplicht om hieraan mee te werken en kan de financiële vergoeding opeisen. De verhuiskostenvergoeding geldt alleen voor zelfstandige woonruimten, als de huurder een onzelfstandige woonruimte huurt zoals een kamer heeft deze geen recht op een verhuisvergoeding.

Een huurder heeft alleen recht op een verhuiskostenvergoeding als de verhuurder de huurovereenkomst opzegt. De huurovereenkomst kan worden opgezegd door de verhuurder onder strikte voorwaarden. Als de huurovereenkomst wordt ontbonden door de verhuurder doordat de huurder een huurachterstand heeft of zorgt voor overlast, heeft de huurder geen recht op een verhuiskostenvergoeding.

Indien u weigert de verhuiskostenvergoeding te betalen zal de huurder deze schriftelijk opeisen. Als u nog steeds niet betaald, kan de huurder contact opnemen met zijn rechtsbijstandsverzekering, jurist of advocaat. Als u van mening bent dat de huurder geen recht heeft op een verhuiskostenvergoeding zal de rechter uiteindelijk bepalen wie er in zijn recht staat. Hier gaat een lang en kostbaar traject aan vooraf, waar veel tijd in gaat zitten.

Huis verkopen met huurder erin biedt: 

  • Direct zekerheid omdat wij zonder financieringsvoorbehoud kunnen bieden;
  • De beste prijs voor uw verhuurde woning;
  • Ook wanneer die in slechte staat van onderhoud is;
  • Verborgen gebreken nemen wij voor onze rekening;
  • Ook wanneer de woning niet van binnen bezichtigd kan worden;
  • Wij kopen ook woningen met huurders conflicten, betalingsachterstanden, overlast, etc;
  • Actief over heel Nederland.

Wat te doen als u het niet eens bent met de situatie?

Als verhuurder van een woning, is het begrijpelijk dat u niet aan een lang en kostbaar traject vast wil zitten. Naast dat het proces veel tijd zal gaan kosten, zitten er ook hoge kosten aan vast en brengt het tevens veel onzekerheden met zich mee. In deze situatie kiezen veel verhuurders liever voor de gemakkelijkere weg, namelijk het verkopen van de verhuurde woning. Het verkopen van uw woning in verhuurde staat, kunt u doen aan de organisatie Huis verkopen met huurder erin. Wij zijn gespecialiseerd in de aankoop van vastgoed in alle soorten en staten en met alle type huurders. Bij ons is het niet verplicht om de woning te bezichtigen. Wij bieden u het beste bod op uw verhuurde woning en besparen u tevens duizenden euro’s aan makelaarskosten. Meld u vandaag nog bij ons aan via de website en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.