Uitkoopsom berekenen

Hoe wordt de uitkoopsom berekent? Huis Verkopen Met Huurder Erin is een landelijke inkooporganisatie die verhuurd vastgoed aankoopt voor haar eigen beleggingsportefeuille. Wij bieden directe zekerheid en de beste prijs voor uw woning in verhuurde staat. Ook wanneer de woning niet van binnen bezichtigd kan worden. Wij kopen alle soorten en staten vastgoed. Verborgen gebreken nemen wij voor ons rekening. Ontvang vandaag nog een kosteloos en vrijblijvend bod binnen 8 uur!

Als u samen met u partner een koopwoning heeft en besluit te gaan scheiden, dan moet er beslist worden wat met de woning wordt gedaan. Als u ervoor kiest om in de woning te blijven wonen, zal de ex-partner moeten worden uitgekocht. U zal dan de hypotheek alleen moeten dragen. Het uitkopen van een partner wordt berekend door middel van een uitkoopsom. De partner moet ontslagen worden als hoofdelijk aansprakelijk.

Wie is hoofdelijk aansprakelijk?

Als u samen met een partner of zonder partner een hypotheek aangaan, wordt er een hypotheekakte ondertekend. In de hypotheekakte staat beschreven dat u verantwoordelijk bent voor de betaling van de maandelijkse termijnen. Bij het samenwonen hoeft er niks gedaan worden aan de hoofdelijk aansprakelijkheid. De eigenaar blijft hoofdelijke aansprakelijk, tenzij de eigendomsverhouding veranderd wordt. De eigendomsverhouding kan veranderen als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd en met uw partner langs de notaris gaat.

Als u de koopwoning overneemt en de ex-partner ontslaat als hoofdelijk aansprakelijkheid, dan drukken de lasten van de hypotheek alleen op uw salaris. De hypotheekverstrekker bepaalt of u de hypotheek lasten alleen kunt betalen. Indien u alimentatie moet betalen aan uw ex-partner, kan dat de hoogte van de nieuwe hypotheek beïnvloeden. De waarde van uw woning kan ervoor zorgen dat u de helft van de overwaarde moet afgeven aan de ex-partner of onderwaarde ontvangt van de ex-partner.

Hoe berekent u de uitkoopsom?
  • U berekent de uitkoopsom door de huidige woningwaarde. Deze waarde kan berekend worden door een notaris of taxateur.
  • Het nog af te betalen bedrag van de lopende lenig. Het bedrag wordt afgetrokken van de waarde van het huis.
  • Inbreng van u of uw ex-partner.
 

Bijvoorbeeld:

€400.000,- (waarde woning minus €110.000,- (saldo hypotheek) is €290.000,-. Dit is de verdelen saldo.

€290.000,- gedeeld door twee personen is €145.000,-

Als u bijvoorbeeld als eigen inbreng €50.000,- heeft en uw ex-partner €25.000,-. Dan telt u de eigen inbreng met het verdeelde saldo bij elkaar op.

€145.000,- + €50.000,- = €195.000,-

€145.000,- + €25.000,- =€170.000,-

Vaak wordt het saldo van de hypotheek overgenomen door degene die de ex-partner wil uitkopen.

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van uw woning in verhuurde staat aan Huis Verkopen met Huurders Erin?

Dan dient u de volgende stappen te doorlopen:

  1. Laat uw gegevens achter op onze website om een kosteloos en vrijblijvend bod te ontvangen op uw verhuurde woning.
  2. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op over uw gegeven en verdere informatie.
  3. Indien mogelijk plannen wij graag een bezichtiging in, dit is uiteraard niet verplicht.
  4. Vervolgens brengen wij een bod uit op uw appartement in verhuurde staat.
  5. Wanneer beide partijen een overeenkomst hebben, wordt de koopovereenkomst opgesteld en een afspraak ingepland bij de notaris.
  6. De verkoop kan compleet worden verklaard, wanneer de koopovereenkomst is ondertekend en de overdracht van de sleutel heeft plaatsgevonden.
  7. U ontvangt de gelden binnen 24 uur na het ondertekenen, vanaf de rekening van de notaris op, uw eigen rekening.