Rechten en plichten verhuurde woning

Wilt u weten wat de rechten en plichten van beide partijen zijn bij een verhuurde woning? Wanneer een woning verhuurd wordt, ontstaat er een juridische verhouding tussen een huurder en verhuurder. Hieruit blijkt dat beide partijen bepaalde rechten en plichten hebben. Hieronder bespreken wij die rechten en plichten die bij een verhuurde woning ter sprake komen.

Rechten en plichten verhuurder

Waar moet een huurder voor zorgen? En wat mag een verhuurder niet doen? Een woning verhuren gaat natuurlijk niet zonder de nodige verantwoordelijkheden. Als verhuurder heeft u drie belangrijke verplichtingen waar u aan moet voldoen. Die gaan wij hieronder bespreken.

Om te beginnen moet de verhuurder de woning beschikbaar stellen. Dit betekent simpelweg dat de verhuurder de huurder een sleutel o.i.d. moet geven zodat de huurder in en uit de woning kan wanneer hij of zij dat wil.

Vervolgens moet de verhuurder de woning onderhouden. Het is belangrijk dat de verhuurder de woning goed onderhoud. Bij achterstallig onderhoud kan de huurder een verzoek indienen bij de verhuurder om het op te lossen. (Dit noemen ze in gebreke stellen). De verhuurder krijgt dan zes weken de tijd om de gebreken te verhelpen. Doet hij dit niet, kan de huurder naar de huurcommissie stappen. Zij kunnen weer bepalen dat de huurder geen huur hoeft te betalen totdat de gebreken zijn opgelost.

Voordelen van Huis verkopen met huurder erin

  • Bij ons heeft u direct zekerheid, wij bieden zonder financieringsvoorbehoud.
  • De beste prijs voor uw woning in verhuurde staat.
  • Ook wanneer de woning niet bezichtigd kan worden nemen wij verborgen gebreken voor onze rekening.
  • Ontvang binnen 8 uur een gratis en vrijblijvend bod;
  • Voor woningen in zowel goede als slechte staat;
  • Ook voor woningen met huurdersproblemen.
  • Indien gewenst nemen wij na mondelinge overeenkomst direct het contact met de huurders over, zo hoeft u hen niet meer in te lichten.
  • Wij zijn actief over heel Nederland.

Een andere belangrijke verplichting voor de verhuurder is dat hij moet zorgen voor rustig woongenot. Dit houdt in dat de huurder rustig moet kunnen wonen zonder overlast. Dit betekent dus ook dat wanneer omwonende voor ernstige overlast zorgen, de verhuurder dit moet oplossen met de buurt. Indien nodig zal de verhuurder zelfs professionele bemiddeling moeten inhuren om het woongenot te verbeteren. Het kan voorkomen dat dit allemaal niet werkt, in dat geval kan de huurovereenkomst ontbonden worden bij de rechter. Er wordt wel altijd geprobeerd de persoon die de overlast veroorzaakt uit huis te zetten.

Rechten en plichten huurder

Welke plichten heb je als huurder? Als huurder zijnde, heb je 2 belangrijke verplichtingen; de eerste is de huur betalen. Dit is het bedrag dat er in de huurovereenkomst is afgesproken. Dit bedrag is de kale huur, het kan ook zo zijn dat er in de huurovereenkomst is afgesproken dat er nog kosten voor gas/water/licht en servicekosten bijkomen. Servicekosten zijn bijvoorbeeld kosten voor de tuinman, schoonmaak of meubilering.

Een andere belangrijke verplichting voor de huurder is dat hij of zij zich moet gedragen als een ‘goed huurder’. Dit is een omvangrijk begrip wat er eigenlijk op neer komt dat de huurder; op tijd zijn huur betaald, goed voor de woning zorgt en dus het dagelijks onderhoud zelf moet verrichten. De woning moet aan het einde van de huurovereenkomst in dezelfde staat opgeleverd worden als toen de huurder erin trok.

Wilt u uw verhuurde woning verkopen?

Dan bent u bij huis verkopen met huurder erin aan het juiste adres. Door onze lange termijn belegginshorizon en jaren ervaring kunnen wij altijd het beste bod uitbrengen op uw verhuurde woning. Vraag nu geheel gratis en vrijblijvend een bod aan op uw verhuurde woning.