Mag ik een deel van mijn woning verhuren?

Een deel van uw woning verhuren kan soms een goede oplossing zijn wanneer u niet de volledige huur of maandlasten zelf kunt of wilt betalen. Het verhuren van een deel van de woning kan zowel bij een huurhuis als een koophuis. Echter zitten er wel een aantal belangrijke regels aan verbonden waaraan u moet voldoen voor u een deel van de woning verhuurd.

Deel van de woning verhuren

Wanneer u een koopwoning heeft waar u zelf ook in woont en daar een gedeelte van verhuurd, noemen wij dat hospitaverhuur. Hiervoor heeft u geen toestemming nodig van de gemeente. Het is wel een vereiste dat het om een zelfstandige woonruimte moet gaan met een eigen voordeur. Om dit te kunnen doen moet u eerst bij uw hypotheekverstrekker navragen of zij het goed vinden als u een deel van uw woning verhuurt. Toestemming krijgen is vaak lastiger dan dat het zo klinkt. Dit heeft te maken met het feit dat huurders veel huurbescherming krijgen en er dus niet zomaar uitgezet kunnen worden wanneer u of de bank dat wilt. Wanneer u zonder toestemming van de bank toch aan hospitaverhuur doet, kan de bank de hypotheek opheffen. De kans is ook groot dat dit gebeurt in dit geval.

Het verhuren kan een extra inkomen leveren. Hierover moet dus (meestal) ook belasting overbetaald worden. Echter is er een uitzondering. Wanneer de jaarlijkse huurinkomsten op jaarlijkse basis lager zijn dan €5.164,- hoeft u geen belasting te betalen hierover. Het gaat dan wel om een inclusieve huur, dus met gas/water/licht en servicekosten. U mag in dit geval ook nog gewoon de hypotheekrente aftrekken. De inkomsten die u bij het verhuren voor korte duur, voor vakantiebezoekers bijvoorbeeld, moet u wel helemaal opgeven bij de Belastingdienst.

Voordelen Huis verkopen met huurder erin

  • Direct zekerheid, wij bieden zonder financieringsvoorbehoud
  • Beste prijs voor uw woning in verhuurde staat
  • Verborgen gebreken nemen wij voor ons rekening.
  • Ook wanneer de woning niet van binnen bezichtigd kan worden
  • Ontvang binnen 8 uur een geheel gratis en vrijblijvend bod.
  • Wij kopen verhuurde woningen in alle soorten en staten. Dus zowel in goede als slechte staat van onderhoud
  • Wij kopen ook woningen met huurdersproblemen. Dus ook woningen met huurdersconflicten, betalingsachterstanden of overlast.

Het verhuren van een deel van uw huurwoning is vaak gewoon toegestaan zolang u zelf ook in het gehuurde blijft wonen. Echter bespreek dit wel van tevoren met de verhuurder, dan voorkomt u problemen en kunnen jullie duidelijke afspraken maken. Maak ook duidelijke afspraken met de onderhuurder om problemen achteraf te voorkomen. Voordat u het weet zit u aan een onderhuurder vast of laat de verhuurder het huurcontract ontbinden omdat het toch niet toegestaan is.

Wilt u uw verhuurde woning verkopen met huurder erin?

Dan bent u bij Huis verkopen met huurder erin aan het juiste adres. Wij kopen woning voor onze eigen beleggingsportefeuille. Door onze jarenlange ervaring op het gebied van huurwoningen en onze lange termijn beleggingshorizon kunnen wij het beste bod uitbrengen op uw verhuurde woning. Wij onderhouden en verduurzamen onze woningen goed om bij te dragen aan het woongenot van de huurders en een goede uitstraling van de wijk. Wij hanteren een transparante werkwijze waarbij goed en duidelijk contact met de betrokken partijen centraal staat.