Kan ik mijn woning tijdelijk verhuren

Kan ik mijn woning tijdelijk verhuren? Huis Verkopen Met Huurder Erin is een landelijke inkooporganisatie in verhuurd vastgoed. Wij beschikken over ons eigen vastgoedbeheersysteem waarmee wij de portefeuille maximaliseren en verduurzamen. Zo kunt u dus bij ons terecht met een appartement, woning of een portefeuille in verhuurde staat. Wij zorgen voor een soepele en snelle verkoop. Ons doel is de beste prijs en directe zekerheid voor uw verhuurde woning, zonder makelaarskosten en notariskosten bij de verkoop. Verzekerd willen zijn van een marktconform bod? Dien kosteloos uw aanvraag in en ontvang binnen 8 uur een vrijblijvend bod! 

Als u uw koopwoning tijdelijk wilt verhuren kan dit op verschillende mogelijkheden. Je kunt een woning verhuren met een kortdurende overeenkomst, verhuren als tussenhuur, verhuren via de Leegstandswet of als vakantieverhuur en short stay.

Wat is een kortdurende overeenkomst?

De eerste mogelijk om de woning te verhuren is met een kortdurende overeenkomst. In samenspraak met de huurder bespreekt u de verhuurperiode. Deze overeenkomst kan maximaal twee jaar duren bij een zelfstandige woonruimte en maximaal vijf jaar bij een onzelfstandige woonruimte. Een kortdurende overeenkomst mag maar één keer afgesloten worden. Als u de termijn wilt verlengen wordt het contract automatisch een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Ook als u niet bevestigd dat de overeenkomst afloopt (minimaal één maand en maximaal drie maanden voor de einddatum) wordt het contract automatisch een overeenkomst voor onbepaalde tijd.

Een kortdurende overeenkomst kan niet tussentijds worden opgezegd.

Wat is tussenhuur?

Als u bijvoorbeeld tijdelijk afwezig bent door werk, studie of reizen kunt u uw woning tijdelijk verhuren. Dit wordt ook wel ‘diplomatenclausule’ genoemd. Met een contract kunt u de afspraken vaststellen tussen de verhuurder en huurder. In het contract spreekt u met uw tijdelijke huurder een periode af voor de huur. Bij terugkomst van de verhuurder moet de huurder de woning verlaten. Dit wordt ontruimingsbeding genoemd. Een verhuurder kan tussentijds de huur stopzetten met een opzegtermijn van minimaal drie en maximaal zes maanden. Het aantal maanden is afhankelijk van de periode dat de huurder in de woning heeft gewoond. Een huurder mag altijd tussentijds opzeggen met één betalingstermijn. Hierbij geldt een minimum van één maand en maximum van drie maanden. Als een huurder tussentijds heeft opgezegd en u nog niet van plan bent terug te keren in de woning, kunt u met een diplomatenclausule nog een keer de woning tijdelijk verhuren. Wilt u de woning langer verhuren dan gepland? Dan kunt de huurovereenkomst voor de woning verlengen of opnieuw opstellen.

Mag ik mijn woning tijdelijk verhuren via de Leegstandwet?

Het is mogelijk om een woning die te koop staat, te verhuren via de Leegstandwet. De Leegstandwet voorkomt dat huizen langdurig leegstaan en eigenaars dubbele lasten kunnen beperken. Voor het verhuren zijn er een aantal voorwaarden. U mag bijvoorbeeld niet meer ingeschreven staat op het adres van de woning. Ook moet de woning minimaal zes maanden te koop staat. Tot slot dient u over een vergunning te beschikken vanuit de gemeente. Een hypotheekvestrekker kan toestemming verlenen voor het verhuren van een te koop staande woning.

Kan ik mijn woning tijdelijk verhuren als vakantieverhuur of shortstay?

Als u uw woning het hele jaar door wilt verhuren voor korte periodes, kunt de woning verhuren aan bijvoorbeeld expats of toeristen. Bij een vakantieverhuur is een vergunning niet nodig, echter moet de gemeente wel op de hoogte worden gesteld van de verhuur. Een shortstay daarentegen heeft wel een vergunning nodig. Ook is het van belang om bij een shortstay de administratie bij te houden. Er zit een minimale en maximale verhuurperiode aan vast. De gemeente bepaalt hiervoor de regels. Het verhuren van een vakantieverhuur heeft géén minimum verbonden aan de verhuurperiode, wel is er een maximaal aantal keer dat de woning verhuurd mag worden. Ook moet er toeristenbelasting worden betaald. Bij een shortstay is dit alleen als de huurder niet ingeschreven staat bij de gemeente in de Basisregistratie Personen.

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van uw woning in verhuurde staat aan Huis Verkopen met Huurders Erin?

Dan dient u de volgende stappen te doorlopen:

  1. Laat uw gegevens achter op onze website om een kosteloos en vrijblijvend bod te ontvangen op uw verhuurde woning.
  2. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op over uw gegeven en verdere informatie.
  3. Indien mogelijk plannen wij graag een bezichtiging in, dit is uiteraard niet verplicht.
  4. Vervolgens brengen wij een bod uit op uw appartement in verhuurde staat.
  5. Wanneer beide partijen een overeenkomst hebben, wordt de koopovereenkomst opgesteld en een afspraak ingepland bij de notaris.
  6. De verkoop kan compleet worden verklaard, wanneer de koopovereenkomst is ondertekend en de overdracht van de sleutel heeft plaatsgevonden.
  7. U ontvangt de gelden binnen 24 uur na het ondertekenen, vanaf de rekening van de notaris op, uw eigen rekening.