Inkomensafhankelijk huurverhoging

Waarom is de huurverhoging inkomensafhankelijk? Huis Verkopen Met Huurder Erin is een landelijke inkooporganisatie voor verhuurd vastgoed. Heeft u een huis en overweegt u deze te verkopen? Bij ons kunt u terecht voor directe verkoop van uw verhuurd huis. Wij geven u zekerheid voor het beste bod, zonder financieringsvoorbehoud. Ook wanneer bezichtiging niet mogelijk is of er huurderproblemen zijn. Dien een aanvraag in en ontvang binnen 8 uur een geheel vrijblijvend bod!

Voorheen was de maximale huurverhoging gekoppeld aan de inflatie. Sinds juli 2013 is de huurverhoging inkomensafhankelijk. De regelgeving heeft als doel het scheefwoningen en scheefhuren tegen te gaan. Scheefwonen of huren houdt in dat een sociale huurwoning bewoond wordt door een huurder die te veel verdient om in een sociale huurwoning te mogen wonen. De huurder zorgen ervoor dat er een wachtlijst ontstaat voor mensen met lagere inkomens. Door huurprijzen te verhogen, hoopt de overheid dat deze huurder verhuizen naar een huurwoning in de vrijesector of een eigen woning besluiten te gaan kopen.

Hoe hoger het inkomen van het huishouden, des te hoger de huurverhoging. Sinds 2017 zijn er twee soorten inkomensgroepen, namelijk huishoudinkomens onder de €43.574 (2020) en daarboven. Voor onder deze grens geldt een maximale huurverhoging van 5,1 %. Boven deze grens moet een huurverhoging van 6,6% verwachten voor een gezamenlijk inkomen. Voor 2022 zijn de percentages nog niet bekend. Huishoudens boven de inkomensgrens met meer dan vier personen of waarvan één of meerdere op de voorgestelde ingangsdatum van de huurverhoging de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Deze uitzonderingen zorgen ervoor dat de huur niet met het hoge percentage wordt verhoogd.

Huis verkopen met huurder erin biedt: 

  • Direct zekerheid omdat wij zonder financieringsvoorbehoud kunnen bieden;
  • De beste prijs voor uw verhuurde woning;
  • Ook wanneer die in slechte staat van onderhoud is;
  • Verborgen gebreken nemen wij voor onze rekening;
  • Ook wanneer de woning niet van binnen bezichtigd kan worden;
  • Wij kopen ook woningen met huurders conflicten, betalingsachterstanden, overlast, etc;
  • Actief over heel Nederland.

De informatie over de hoogte van het inkomen per huishouden kan worden opgevraagd via de Belastingdienst. Er wordt gekeken naar het inkomen op basis van twee kalenderjaren geleden. Een verhuurder is uiteraard niet verplicht de huurverhoging door te voeren.