Lees hier alles over uw rechten en de mogelijkheden om de verhuurde woning toch te laten doorgaan.

Huurder wil niet meewerken aan een verkoop?

U zult zich afvragen of uw huurder wel moet en zal meewerken aan de verkoop van uw verhuurde woning. Denk hierbij aan de bezichtigingen, wat uiteraard veel moeite zal kunnen kosten voor de huurder om hierin te ondersteunen. Maar ook zaken als bijvoorbeeld het ophangen van een ‘te koop’ bord. Alvast zullen wij u melden dat u zeker het recht heeft om de verhuurde woning te verkopen, maar wij gaan hieronder uitleggen waar u zich aan dient te houden:
  • U kunt niet zomaar binnenstappen. Het is wellicht uw huis, maar u dient netjes aan te bellen en te wachten tot de huurder u de toegang verschaft.
  • U kunt er altijd vanuit gaan dat u zich toegang zult kunnen verschaffen tot de gemeenschappelijke ruimten.
  • U dient altijd duidelijk te omschrijven welk doel het bezoek zal hebben
U als verhuurder zal zich enkel op fatsoenlijke wijze toegang laten verschaffen gedurende het uitoefenen van uw taak als verhuurder, oftewel de verhuurderstaak.

Hoe organiseert u de verkoop, waaronder bezichtigingen en promotie?

Praktische zaken bij de verkoop van een verhuurde woning

 

Het te koop bord

De huurder zal moeten accepteren dat er een ‘te koop’ bord kan en zal worden opgehangen indien u als verhuurder het verhuurde huis zal willen verkopen. Andersom geldt het voor de huurder ook dat als hij of zij zelf wenst te vertrekken en zich ontdoet van huur van uw verhuurde woning, dat de (toekomstig oud-) verhuurder zal moeten meewerken aan het ophangen van een ‘te huur’ bord.

Hoe organiseert u de bezichtigingen? Zijn er problemen waar u op kunt stuiten?

U kunt er vanuit gaan dat u het recht heeft om (op fatsoenlijke wijze) bezichtigingen te ‘organiseren’. U heeft niet het recht om zomaar op een willekeurig moment potentiële huurders te laten langskomen. U dient dit op gezette en/of afgesproken tijden te laten plaatsvinden. In de praktijk komt het het meeste voor dat indien er een geïnteresseerde is, dat u hiervoor contact opneemt met de huurder om een dag en tijd af te stemmen. Het maken van afspraken voor de bezichtigingen is de meest gekozen manier om het te organiseren, zolang het maar in samenspraak gaat met de huurder.