Huurder heeft zich niet ingeschreven

Wat zijn de gevolgen voor u als verhuurder wanneer de huurder zich niet heeft ingeschreven? Een huurder is verplicht om zich in te schrijven bij de gemeente waar deze een woning huurt en dus daadwerkelijk woonachtig is. Wanneer dit niet gedaan wordt, kan de gemeente de keuze maken om de huurder een boete te geven.

Risico’s niet inschrijven bij huidige gemeente

Wanneer een huurder zich vijf dagen na verhuizen niet inschrijft op zijn huidige adres, kan het voor komen dat de huurder een boete riskeert van €325,-. Het niet inschrijven van de huurder op het huidige adres, zorgt ervoor dat aangetekende brieven niet ontvangen worden op het juiste adres. Tevens wordt aan de hand van de gemeente waar iemand ingeschreven staat, bepaald waar gestemd moet worden en of iemand recht heeft op bijvoorbeeld huurtoeslag.

Het kan voorkomen dat er een huisbezoek komt op het ingeschreven adres. Wanneer de huurder niet op dit adres aanwezig is en niet getraceerd kan worden, loopt deze het risico om door de gemeente uitgeschreven te worden. In deze situatie vervalt het recht op studiefinanciering, toeslagen en vergunningen. Deze rechten kunnen ook niet opnieuw aangevraagd worden. Tevens kan in deze situatie geen nieuwe ID-kaart, paspoort of rijbewijs aangevraagd worden bij de gemeente.

Huis verkopen met huurder erin biedt: 

  • Direct zekerheid omdat wij zonder financieringsvoorbehoud kunnen bieden;
  • De beste prijs voor uw verhuurde woning;
  • Ook wanneer die in slechte staat van onderhoud is;
  • Verborgen gebreken nemen wij voor onze rekening;
  • Ook wanneer de woning niet van binnen bezichtigd kan worden;
  • Wij kopen ook woningen met huurders conflicten, betalingsachterstanden, overlast, etc;
  • Actief over heel Nederland.

Is de verhuurder aansprakelijk voor het niet inschrijven van de huurder?

Bij het niet inschrijven van de huurder op het juiste adres, kan de verhuurder aansprakelijk gesteld worden voor dit. Dit gebeurt wanneer de verhuurder op de hoogte is van de niet ingeschreven huurder en hier niks tegen doet. Wanneer u als verhuurder niet wilt dat uw huurder zich inschrijft op het adres, omdat u bijvoorbeeld zelf nog op dit adres ingeschreven staat, wordt dit gezien als illegaal.  Wanneer de gemeente hierachter komt, lopen de huurders risico’s.  In deze situatie kunnen de huurders de verhuurder hiervoor aansprakelijk stellen.