Huurcontract opzeggen door verhuurder bij verkoop

Wilt u uw huurcontract opzeggen bij verkoop? U gaat uw verhuurde woning verkopen en wilt deze graag leeg opleveren. Helaas gaat dat niet zomaar, huurders zijn enorm goed beschermd door middel van hun huurovereenkomst en de daarbij behorende huurbescherming. Eén van de belangrijkste bepalingen binnen de huurbescherming is: ‘koop breekt geen huur’.

Wat is ‘koop breekt geen huur’?

Dit is een bepaling binnen de huurbescherming die ervoor zorgt dat huurders niet zomaar eruit kunnen worden gezet bij de verkoop van een pand. Het is eigenlijk al wat de naam zegt. Wanneer u als verhuurder de verhuurde woning verkoopt, gaat dat niet ten koste van het huurcontract. Het huurcontract wordt namelijk door de nieuwe eigenaar overgenomen.

Gaan alle bedingen mee bij verkoop?

Nee, niet alle bedingen gaan mee. Wanneer u een verhuurde woning verkoopt. Bijvoorbeeld het voorkeursrecht op koop vervalt, de nieuwe eigenaar is dus niet verplicht de woning wanneer hij of zij het gaat verkopen aan een specifiek iemand als eerst aan te bieden. Tenzij de partijen ervoor kiezen dit weer mee te nemen bij het nieuwe contract. Daarnaast vervalt ook de afspraak die het de huurder verbiedt om de omliggende ondernemers concurrentie aan te doen gaat niet automatisch over bij verkoop. Dit beding wordt ook wel de brancheberschermingsclausule genoemd.

Voordelen van Huis verkopen met huurder erin

  • Direct zekerheid, wij kunnen bieden zonder financieringsvoorbehoud!
  • Beste prijs voor uw verhuurde woning;
  • Verborgen gebreken nemen wij voor onze rekening, ook wanneer er niet van binnen bezichtigd kan worden;
  • Wij kopen verhuurde woningen in zowel goede als slechte staat van onderhoud;
  • Voor ons zijn huurdersproblemen geen probleem;
  • Wanneer u dat wilt nemen wij na mondelinge overeenkomst direct het contact met de huurder over. Zo hoeft u ze niet meer in te lichten over de verkoop;
  • We zijn landelijk actief.

Hoe zegt u het huurcontract op?

Het is dus niet mogelijk om het huurcontract op te zeggen. Wat u wel kan doen is proberen een brief sturen, dit moet aangetekend of per deurwaarder exploot. Houdt hierbij rekening dat wanneer het een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd betreft, deze brief minimaal 3 maanden van tevoren gestuurd moet worden. In deze brief moet u de rede tot opzegging noemen. Dit zijn maar zes opzeggingsgronden, één daarvan is bijvoorbeeld dringend eigen gebruik. Het pand verkopen valt hier niet onder. Deze redenen moeten echt nageleefd worden want dit wordt streng gecontroleerd. Na deze brief krijgt de huurder zes weken om te reageren. Mocht de huurder niet akkoord gaan kunt u na deze zes weken naar de rechter gaan om daar te proberen uw gelijk te halen. Het is ook mogelijk om uw huurder een vergoeding of een andere woning aan te bieden. Dit kan een goed werkende oplossing zijn. Houdt er rekening mee dat wanneer een huurder niet akkoord wil gaan met de opzegging en de woning dus niet wil verlaten, het een erg lastig en langdurig proces is waar u als verhuurder vaak niet uitkomt met het beoogde resultaat.

Wanneer u liever niet dit gedoe hebt, brengen wij van huis verkopen met huurder erin graag een geheel gratis en vrijblijvend bod uit op uw woning in verhuurde staat. Wij kopen woningen voor onze eigen beleggingsportefeuille. Door onze lange termijn beleggingsvisie en jarenlange ervaring kunnen wij het beste bod uitbrengen op uw verhuurde woning. Bovendien hebben wij geen moeite met huurdersproblemen en kunnen wij het beste bod uitbrengen op uw verhuurde pand. We hanteren een transparante werkwijze en gaan een lange-termijn relatie aan met onze huurders en zijn ons bewust van goed huurders en verhuurderschap.