Huurbeding

Wilt u weten waarvoor huurbeding dient bij het afsluiten van een hypotheek op uw verhuurde woning? Over het algemeen staat in een hypotheekakte bijna altijd beschreven dat een woning verhuren of verpachten, zonder hiervoor toestemming te krijgen van de bank, verboden is. Wanneer dit beschreven staat is er sprake van huurbeding. Een huurbeding is bij het aanbieden van een eigen woning voor de huur, vrijwel altijd in de hypotheekakte opgenomen.

Huurbeding hypotheek

Het opnemen van een huurbeding in de hypotheekakte biedt nadelen voor de verhuurder. In deze situatie kan de hypotheekverstrekker de woning verkopen wanneer de eigenaar van de woning zijn betalingsverplichting niet nakomt. Wanneer hiervan sprake is, kan de hypotheekverstrekker ervoor kiezen om zich te beroepen op het huurbeding. Dit leidt tot een aanvraag bij de rechter, voor ontruiming van de woning.

Wanneer de eigenaar van de woning zijn woning verhuurd zonder dat deze hiervoor toestemming heeft gekregen van de bank, kan de woning ook ontruimd worden. In deze situatie zouden de huidige huurders de woning dus moeten verlaten.

Procedure inroepen huurbeding

Huurbeding zorgt ervoor dat de eigenaar van een woning deze woning niet kan verhuren of verpachten, zonder hiervoor toestemming te krijgen. De eigenaar moet hiervoor toestemming krijgen van de hypotheekverstrekker, bijvoorbeeld de bank. Wanneer hiervan sprake is of wanneer de verhuurder zijn betalingsverplichtingen niet nakomt, kan de bank ervoor kiezen om zich te beroepen op het huurbeding. In deze situatie dient de woning van de eigenaar ontruimt te worden. Hiervoor zal toestemming moeten worden gegeven door de rechter. De rechter kant dit weigeren wanneer de verwachte verkoopopbrengst van de woning de achterstand zal compenseren. Het verzoek kan tevens geweigerd worden wanneer de lopende huurovereenkomst tussen huurder en verhuurder ouder is dan de lopende hypotheek op de woning. Dit alles is ten nadele van zowel de verhuurder als de huurder. De verhuurder loopt namelijk het risico om de woning kwijt te raken.

Huurbeding ontruimingstermijn

Wanneer er sprake is van een ontruiming op grond van huurbeding, geldt tot het proces nog geen ontruimingstermijn. In deze periode kan de huurder dus gewoon in de woning blijven wonen. Het recht tot ontruiming, wordt toegewezen aan de nieuwe eigenaar van de woning. Ook wanneer de rechter toestemming geeft tot ontruiming, heeft de huurder nog steeds recht om een periode in de woning te blijven.

Na overdracht van de woning aan de nieuwe eigenaar geldt een wettelijke ontruimingstermijn van acht dagen. Wanneer de huurder zich niet aan deze termijn houdt, wordt het huis ontruimt door de deurwaarder. Het is echter mogelijk om de ontruimingstermijn te laten verlengen. Dit kan worden aangevraagd bij de voorzieningenrechter.

Huis verkopen met huurder erin biedt: 

  • Direct zekerheid omdat wij zonder financieringsvoorbehoud kunnen bieden;
  • De beste prijs voor uw verhuurde woning;
  • Ook wanneer die in slechte staat van onderhoud is;
  • Verborgen gebreken nemen wij voor onze rekening;
  • Ook wanneer de woning niet van binnen bezichtigd kan worden;
  • Wij kopen ook woningen met huurders conflicten, betalingsachterstanden, overlast, etc;
  • Actief over heel Nederland.

Huurbeding huurbescherming

Wanneer de hypotheekverstrekker zich beroept op het huurbeding, vervalt bij het accepteren door de rechter, de huurbescherming van de huurder. Wanneer de verhuurder zijn verplichtingen niet nakomt bij de hypotheekverstrekker, gaat dit ten nadele van de huurder. De rechter besluit in deze situatie dat de woning ontruimt mag worden, ook wanneer er geen sprake is van problemen, zoals een huurachterstand, bij de huurder.

Huurbeding veiling

Het beroepen van de bank op huurbeding, kan leiden tot een executieveiling van de woning. Dit betekent voor u als verhuurder dat uw woning openbaar wordt verkocht door de bank. In deze situatie zal u als eigenaar van de woning in het nadeel zijn. Het verkopen van een huis via een executieveiling levert namelijk veel minder op. Tevens wordt de opbrengst van de woning gebruikt om de schulden af te betalen. Doordat de opbrengst over het algemeen veel lager ligt, zorgt dit er vaak voor dat lang niet alle schulden afgelost worden.

Executieveiling huurbeding voorkomen

In de periode tot aan de executieveiling, kunt u als eigenaar van het huis er nog steeds voor kiezen om de woning te verkopen aan een derde partij. In deze situatie dient u de woning zo snel mogelijk te verkopen. Bij een vastgoedmakelaar zoals Huis verkopen met huurder erin bent u hiervoor aan het juiste adres. Wij zijn de landelijke organisatie, gespecialiseerd in de aankoop van woningen in alle soorten en staten, in elke situatie. Bij ons bent u verzekerd van een snelle verkoop. Wanneer nodig kunnen wij al binnen één week een afspraak met u inplannen bij de notaris. Wij bieden u de beste prijs voor uw woning en voorkomen onzekerheid door het bieden zonder financieringsvoorbehoud. Meld u nu bij ons aan en onze organisatie neemt al binnen 8 uur contact met u op.