Huis verhuren inkomstenbelasting

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen over mijn verhuurde woning? Huis Verkopen Met Huurder Erin is een bedrijf waaraan u rechtstreeks uw verhuurde woning of appartement kunt verkopen. Wij zijn landelijke actief, dus u kunt in heel Nederland bij ons terecht. Huis Verkopen Met Huurder Erin koopt in alle soorten en staten. Of dit nu een verhuurde woning, studentenpand of appartement is. Verzekerd willen zijn van een marktconform bod in verhuurde staat? Dien u aanvraag in en ontvang binnen 8 uur een geheel vrijblijvend en kosteloos bod.

Als u een huis verhuurt betaalt u in sommige gevallen inkomstenbelasting aan de Belastingdienst. U geneert namelijk inkomsten uit de verhuur. Per situatie is het verschillend hoeveel belasting er betaald moet worden.

De Belastingdienst berekent de inkomstenbelasting aan de hand van drie boxen:

  • Box 1: Inkomen uit werk en woning
  • Box 2: Inkomen uit aanmerkelijk belang
  • Box 3: Inkomen uit sparen en beleggen

Als u tijdelijk uw eigen woning verhuurt en ingeschreven blijft staan bij de woning dan bent u verplicht 70 procent van de huurinkomsten op te geven aan de Belastingdienst in box 1. Deze inkomsten vallen onder ‘inkomsten uit tijdelijke verhuur’. Bij het tijdelijk verhuren van u eigen woning behoudt u het recht op hypotheekrenteaftrek tijdens de periode dat de woning verhuurd is. De woning mag niet langer dan één jaar verhuren.

Indien u de woning tijdelijk wilt verhuren voor een lange periode kunt u kiezen voor een huurcontract voor bepaalde tijd met dit contract kunt u de woning tijdelijk verhuren voor een periode van maximaal twee jaar. Ook kunt verhuren met een tussenhuur ofwel Diplomatenclausule. Tussenhuur biedt de mogelijkheid voor de verhuurder om zich in te schrijven in een andere gemeente. Verder kunt u een leegstaande woning verhuren volgens de leegstandswet of een vakantiewoning verhuren voor een langere periode. Deze situaties vallen onder de voorwaarde voor verhuur van een tweede woning.

Huis verkopen met huurder erin biedt: 

  • Direct zekerheid omdat wij zonder financieringsvoorbehoud kunnen bieden;
  • De beste prijs voor uw verhuurde woning;
  • Ook wanneer die in slechte staat van onderhoud is;
  • Verborgen gebreken nemen wij voor onze rekening;
  • Ook wanneer de woning niet van binnen bezichtigd kan worden;
  • Wij kopen ook woningen met huurders conflicten, betalingsachterstanden, overlast, etc;
  • Actief over heel Nederland.


Ontvangt u huurinkomsten uit een tweede woning? Dan hoeft u uw inkomsten niet op te geven bij de belastingdienst. Een tweede woning hoort bij het vermogen en valt in box 3. Dit betekent dat u elk jaar vermogensrendementsheffing betaalt op basis van de WOZ-Waarde.

Ook wanneer u een woning wilt verhuren onder de leegstandwet hoeft u geen belasting af te dragen over de huurinkomsten. De woning moet wel voor de verhuur leeg hebben gestaan en te koop aangeboden zijn. Tijdens de verhuurperiode valt de woning in box 3. U betaalt belasting over het vermogen en het recht op hypotheekrenteaftrek vervalt.

Als verhuur kunt u ook uw woning gedeeltelijk verhuren, zoals een kamer of verdieping. Vaak hoef je hierover geen belasting over huurinkomsten te betalen. Het deel van de woning die verhuurd is valt onder box 1. Er zijn hier wel een aantal eisen aan verbonden, zo mag de woning geen zelfstandige woonruimte zijn en moet het verhuurde deel onderdeel uit maken van de woning. Verder moeten de huurder en verhuurder ingeschreven staan op het adres tijdens de verhuurperiode. Het gaat hierbij niet op de verhuur aan vakantiegasten. Als u niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, dan valt de WOZ-waarde van het verhuurde deel in box 3.