Gezeik met huurders
Heeft u gezeik met huurders? Het investeren in vastgoed brengt voor- en nadelen met zich mee. Het merendeel van de huurders gedragen zich goed en zullen weinig problemen met zich meebrengen. Toch kan het voorkomen dat je problemen krijgt met uw huurders. De drie meest voorkomende problemen zijn bijvoorbeeld: de huurder betaald geen huur, de huurder zorgt voor overlast of de huurder vernielt uw eigendom. Erg vervelende situaties waar niet altijd iets aan te doen is. Hieronder leggen wij uit wat u kunt doen in desbetreffende gevallen.
De huurder betaald geen huur (wanbetaling)
Wat te doen als uw huurder geen huur betaald? Het is erg vervelend wanneer uw huurder weigert te betalen. Om zo een dergelijke situatie aan te pakken kunt u het beste 3 stappen doorlopen;
- Begin met simpelweg contact te zoeken met uw huurder, vraag hem/haar waarom er nog niet betaald is en of er achterliggende redenen achter liggen. Mocht dit zo zijn, verwijs dan door naar het huurcontract en de daarbij komende betalingsverplichting. Wijs de huurder er ook op dat wanneer hij/zij hier niet aan voldoet er gevolgen zullen zijn.
- Komt u er niet uit met uw huurder? Dan zult u een aangetekende brief of deurwaardersexploot moeten sturen waarin u een ingebrekestelling jegens de huurder voorlegt. Hier legt u vervolgens een termijn in op waarbinnen de huurder aan het verschuldigde bedrag moet voldoen.
- Mocht dit nou niet werken, kunt u een juridische procedure aanspannen. Hierbij gaat u naar de vrederechter en vraagt u om de huurovereenkomst te ontbinden ten laste van de huurder. De vrederechter zal vervolgens beslissen of er uithuiszetting plaats zal mogen vinden. Mocht u zo’n procedure willen vermijden kunt u ook een bemiddelaar erbij betrekken om het conflict buiten de rechtbank proberen op te lossen. Let wel op; beide procedures kosten vaak veel tijd, geld en stress.
De huurder veroorzaakt veel overlast
Overlast is een erg breed begrip, wat onder overlast kan vallen is: geluids- en/of stankoverlast, bedreigingen, mishandelingen, stalking etc. Een huurder is verplicht zich als ‘goed huurder’ te gedragen binnen het gehuurde. Doet hij/zij dit niet staat u in uw recht om een rechtszaak aan te spannen jegens de huurder. Echter is dit niet meteen een reden om een huurder uit huis te kunnen zetten. Een huurder geniet van veel huurdersbescherming en dit in acht nemend zal de rechter dus niet zomaar besluiten de huurovereenkomst te ontbinden. Zorg dus dat je ruim voldoende bewijs hebt, denk aan: alle overlast zorgvuldig gedocumenteerd (tijd, datum en wat is er is gebeurd), overzicht van bemiddelingspogingen die u als verhuurder heeft genomen om de overlast te stoppen, waarschuwingen en sommaties die zijn gestuurd naar de huurder om de overlast te stoppen en alle overige documenten die van belang kunnen zijn.
Voordelen van Huis verkopen met huurder erin
Bieden zonder financieringsvoorbehoud, direct zekerheid dus!
Beste prijs voor uw verhuurde woning;
Jarenlange ervaring met slechte huurders, wij weten daar wel raad mee;
Verborgen gebreken zijn voor onze kosten;
Ook wanneer de woning niet van binnen bezichtigd kan worden;
Ontvang binnen een werkdag een gratis en vrijblijvend bod;
Wij kopen verhuurde woningen in zowel goede als slechte staat van onderhoud;
Wij kopen ook woningen met huurdersproblemen. Dus ook woningen met huurders conflicten, betalingsachterstanden of overlast.
Indien gewenst nemen wij na mondelinge overeenkomst direct het contact over met de huurders. U bent dus niet verplicht hier de huurders over in te lichten, wanneer u geen goed contact heeft met de huurders.
Wij zijn landelijk actief, dus u kunt in heel Nederland bij ons terecht.
Verantwoordelijkheid overlast verhuurder
Bent u als verhuurder verantwoordelijk voor de overlast veroorzaakt door uw huurder? De verhuurder is verplicht op te treden naar zijn huurder wanneer de huurder overlast veroorzaakt tegenover andere huurders van dezelfde verhuurder. Wanneer de verhuurder dit niet doet, wordt de overlast als een gebrek gezien aan het verhuurde en wordt u als verhuurder dus in gebreken gesteld.
Mocht er overlast door derden zijn, bijvoorbeeld door geluidsoverlast van een weg of een luidruchtige buur. Dan is de verhuurder niet verplicht om de huurder te helpen.
Wordt de overlast veroorzaakt door de huurder van een andere verhuurder? Dan kunt u naar de desbetreffende verhuurder gaan. Die heeft namelijk de maatschappelijke plicht te doen wat mogelijk is om het overlast van ‘zijn’ huurders te stoppen.
Huurder vernielt het eigendom van verhuurder
Een veel voorkomend probleem bij verhuur is dat de huurder niet zuinig is op de eigendommen van de verhuurder. Wanneer er spullen vernield worden is dat natuurlijk erg vervelend. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met slijtage, dus wanneer een bankje van een aantal jaar oud kapot gaat, wordt dat niet direct gezien als vernieling.
Wanneer er sprake is van vernieling, staat u wat meer in uw recht. Het lastige blijft echter wel dat de verhuurder niet toegestaan is de verhuurde woning zomaar te betreden. Hier zitten regels aan verbonden. Dit betekend dus dat de verhuurder de schade toevallig moet zien voordat de huurder vertrekt. Wanneer dit het geval is, kunt u naar de vrederechter stappen. De vrederechter zal vervolgens gaan beoordelen of ontbinding van de huurovereenkomst mogelijk is.
Wij van Huis verkopen met huurder erin kopen verhuurde woningen voor onze eigen beleggingsportefeuille. Mede door onze lange termijn visie en jarenlange expertise op dit gebied kunnen wij het beste bod uitbrengen op zowel laag als hoog verhuurde panden. Bovendien zijn wij landelijk actief waardoor u, ongeacht waar uw pand is, bij ons terecht kan.